Етническите сърби в Северно Косово проведоха кампания за събиране на подписи

...
Етническите сърби в Северно Косово проведоха кампания за събиране на подписи
Коментари Харесай

С петиция косовските сърби отстраняват кметовете албанци

Етническите сърби в Северно Косово проведоха акция за събиране на подписи в сряда, с цел да отстранят четирима етнически албански кметове, поради чиито избор предходната година набъбна напрежението сред Сърбия и Косово, оповестява АП.

Петиции са били разпространявани в общините Северна Митровица и Лепосавич. Очаква се акцията да стартира скоро в Звечан и Зубин Поток, две други общини на север, където живее по-голямата част от етническото сръбско малцинство в Косово.

Поддръжниците на нови общински избори се нуждаят от подписите на най-малко 20% от имащите право на глас.

" Като демократична държава ние зачитаме правата на всички жители без никакво етническо разграничаване и това право ще бъде зачитано ", сподели косовският президент Вьоса Османи, чийто етнически генезис е албански.

Припомняме, че етническите сърби с голямо болшинство бойкотираха изборите през април 2023 година, спечелени от етнически албанци. Те се пробваха да блокират определените претенденти да пормат постовете си месец по-късно. Десетки бяха ранени и от двете страни, когато протестиращите се сблъскаха с косовската полиция и по-късно с мироопазващите сили на НАТО.

Премиерът на Косово Албин Курти сподели през лятото, че общинските избори могат да бъдат повторени, ако поддръжниците си обезпечат основа, която дава отговор на конституционните правила, като да вземем за пример петиция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР